Mevzuat Servisi

Mevzuat değişiklikleri ve dış ticaret gelişmelerinden haberdar olmak için e-posta adresinizi e-bülten listemize kaydedebilirsiniz.

Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthal Etmek İsteyenlerin Dikkatine

1.09.2023
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü internet sayfasında alınan bilgide Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatı konusunda bilgilendirme ve başvuru rehberi yayınlandı.

Yapılan bilgilendirme şu şekilde;

Kullanılmış eşya ithalatının 31351 sayılı 3. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı (Karar Sayısı: 3350) ile 32060 sayılı 3. mükerrer Resmi gazete yayınlanan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 6625) ve İthalat Tebliğleri ile düzenlendiği, Kararın 7 nci maddesi kapsamında Eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) malların ithalinin izne tabi olduğu, izinlerin 32060 (3.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2023/9) ile düzenlendiği belirtiliyor.

Tebliğe göre, Liste kapsamında yer alan eşyalar ve belirli şartları sağlayan eşyalar için izin verildiği, bu eşyalar Grup 1 ve Grup 2 şeklinde ayrıldığı belirtiliyor. Liste kapsamı Grup 2'de yer alan sivil havacılıkta kullanılabilen eşyanın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile deniz taşıtlarının yerli imal durumları da dikkate alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenecek Uygunluk Yazısına istinaden ithalatının yapıla bildiği belirtiliyor.

Başvuru İşlemleri
Kullanılmış Eşya İzin Başvuruları İthalat Genel Müdürlüğü İTHALAT BELGE İŞLEMLERİ Uygulaması üzerinden firmalar adına yetkili kişilerce E-İmza ile online olarak yapılıyor.

Eşyanın Liste kapsamında olması durumunda TPS-0970-İzin Belgesi( Kullanılmış Eşya-Liste), liste kapsamında yer almayan eşya olması durumunda ise TPS-0962-İzin Belgesi( Kullanılmış Eşya-Liste Dışı) belge türü seçilerek başvuru yapılması gerekiyor.

Başvurular, İthalat Genel Müdürlüğünce ilgili ürünün ekonomik ömrü, verimliliği, ithalatçının niteliği, ülkemizde yerli üretici olup olmadığı, üreticisi var ise yerli üreticinin ithali talep edilen eşya ile aynı veya benzer özelliklerde ürün üretimi veya makul bir sürede üretim ve teslim imkanları ile ülke ekonomisine katkıları da dikkate alınarak değerlendirilerek sonuçlandırılıyor.

Söz konusu tespit sürecine katkı sağlamak üzere, özellikle sanayi ürünleri üreten firmaların üye oldukları Meslek Kuruluşlarına başvurmanın faydalı olacağı verilen bilgiler arasında. Ticaret Bakanlığı sitesinden alının Meslek Kuruluşların’nın bir listesine haberin sonunda linkten ulaşabilirsiniz. Bu kuruluşların üye listeleri aracılığı ile yerli üreticiye ulaşmak mümkün olabiliyor.

Kullanılmış eşya veya makine ithal etmek isteyen firmaların, ithalat işlemlerine başlamadan veya herhangi bir alım taahhüdüne girmeden önce, söz konusu eşya veya makinenin yerli üreticisi olup olmadığını araştırmaları, üreticisi tespit etmeleri halinde öncelikle yerli üreticilere başvurmaları oldukça önem arz ediyor.

Yine başvuru yapmanın kaçınılmaz olması durumunda başvuru için Tebliğde belirtilen belgelerin önceden hazırlanması önem arz ediyor.


Başvuru Kılavuzu ulaşmak için tıklayınız.


Saygılarımızla
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için:
mail adresimizden veya telefonla ulaşabilirsiniz